Wat is cohousing?

Het moderne concept van cohousing of “samenhuizen” ontstond eind jaren ’60 in Denemarken. Deze vorm van gemeenschappelijk wonen bestaat uit 8 tot 34 gezinnen die ervoor kiezen om naast hun eigen volledig uitgeruste privéwoning (met keuken, badkamer, …) een aantal gemeenschappelijke ruimtes te delen. De gemeenschappelijke ruimtes omvatten een centraal gebouw met leefruimte en keuken, aangevuld met een tuin met speelruimte en rustzones. Andere voorbeelden van invulling van de gemeenschappelijke ruimte zijn een wasruimte, logeerruimte, thuiswerkbureau, werkplaats, berging, parking, … Naast het delen van ruimtes worden er op regelmatige basis activiteiten gepland, zoals gezamenlijk eten, werkdagen en vergaderingen. Ook feestjes, filmavonden, sportevenementen kunnen georganiseerd worden. Cohousing maakt het gemakkelijker om de zorg voor kinderen en ouderen te organiseren, om aan autodelen te doen, …

Hoewel elke cohousing deze ‘minimum’-kenmerken deelt, is elk project ook weer anders. Het is immers de groep van bewoners zelf die, samen met een architect, het plan uittekent op maat van hun behoeftes. Veel hangt af van de mogelijkheden van de site, van de concrete keuzes van de bewonersgroep etc.

Privacy versus groep

Cohousing probeert de voordelen van woningen in private eigendom te combineren met het delen van gemeenschappelijke voorzieningen en een verhoogd gemeenschapsgevoel. Dit is dus niet hetzelfde als een leefgemeenschap, waar veel meer ruimtes en activiteiten worden gedeeld. Integendeel, het is net belangrijk om op te merken dat bij cohousing  niet alle aspecten van het wonen gemeenschappelijk zijn. Eén van de belangrijkste principes bij cohousing is dan ook het vinden van de juiste balans. De privacy en rust die je in jouw eigen woning vindt, is essentieel om je te kunnen engageren in het gemeenschappelijke leven. Buren van Bink denkt hier precies hetzelfde over!

Waarom kiezen voor cohousing?

Mensen kiezen voor samenhuizen omwille van praktisch, sociale, ecologisch en financiële voordelen. Daarnaast kan gemeenschappelijk wonen ook een fysiek-ruimtelijke meerwaarde creëren.

Cohousen is een slimme keuze. Er zijn immers heel wat materiële zaken die je niet elke dag nodig hebt (logeerkamers, grasmaaiers, schommels, tenten, kinderfietsen, je auto…). Deze kan je dus gemakkelijk delen met je buren! Daarnaast heeft de grotere sociale betrokkenheid een positief effect

Iedereen kan eigenlijk deelnemen aan cohousing. Het is net fijn om een goede mix te vinden.

Meer lezen? Neem ook eens een kijkje op

In Turnhout is er bovendien nog een ander cohousingproject waar ook sociale koop of sociale huur mogelijk zijn. ‘Het land van Aa‘ zoekt nog bewoners! Ook in het hartje van Turnhout, in De Academie, wordt een cohousingproject opgestart binnenkort.

Advertenties