Juridisch

Juridisch

Voor onze juridische vorm gingen we te raden bij heel wat specialisten (notarissen, fiscalisten, vzw Hefboom, advocaten, andere co-housingprojecten, …). We kozen tijdens de eerste fase voor een CVBA (coöperatieve vennootschap) die de aankoop van de grond realiseerde. Hieronder lichten we kort toe hoe de juridische opbouw in elke fase zal verlopen.

De CVBA Buren van Bink werd opgericht in functie van de aankoop van de grond en villa. Deze juridische structuur gaf het voordeel dat de initiatiefnemers minder gedeeld risico hadden en dat de grond reeds aan voordelige prijs kon aangekocht worden. Bovendien geeft het aandeelhouderschap, dat verplicht is voor iedere toekomstige bewoner, de mogelijkheid om zeker te zijn dat wie instapt dat doet om echt actief te cohousen, maar ook beschikt over voldoende financiële middelen om deel te nemen.

De feitelijke vereniging Buren van Bink is er om kleinere dagdagelijkse kosten te regelen (drinken in het paviljoen aan inkoopprijs, weekendje weg met z’n allen, samen eten, …).

In de basisakte voor een VME (vereniging van mede eigenaars) wordt nauwkeurig omschreven van welke delen iedereen precies eigenaar is en wat er gemeenschappelijk is. Dit is een bekende juridische structuur bij notarissen en banken.   Je wordt met andere woorden gewoon eigenaar van je eigen huis en van een deel van de gemeenschappelijke delen. Dit is belangrijk voor je lening en eventuele woonbonus.

De burgerlijke maatschap wordt ten laatste opgericht op het moment dat de basisakte van de VME is afgesloten. De aannemers sturen een factuur naar de burgerlijke maatschap die aan de hand van verdeelsleutels de rekeningen verdeelt naar de verschillende units.

visie_tree

Advertenties