Blog

Kamperen in de tuin

Liefste dagboek van Bink zondagavond 2 september 2018

Onze mama’s en papa’s hadden ons verteld dat we de laatste week van de vakantie nog iets heel leuks zouden gaan doen. We gingen kamperen in de tuin van de villa. We gingen al een beetje oefenen hoe dat was zo samen ontbijten, samen de dag doorbrengen, samen avondeten,…

Maandag 27 augustus was het dan zover. Om 8 uur ’s ochtends hadden we al alles klaarstaan in de gang: onze grote tent, voor iedereen een opblaasbaar bed, een pomp, onze stoeltjes, de slaapzakken,….Op de uitnodiging hadden we nog gelezen dat we ook 3 stuks opgeruimd speelgoed moesten meebrengen, 25 vakantiefoto’s, spelletjes,…wat gingen we daar toch weer allemaal mee doen?

In de namiddag gingen we onze tent opzetten. Dat was veel werk want de tent was groot. Maar gelukkig hielp iedereen elkaar en stonden na een paar uur alle tentjes. Het leek wel een camping zoals in Frankrijk. Stilletjesaan kwam iedereen aangesijpeld: van zijn werk, van de zomeropvang, van de creche,… Het werd al snel een gezellige bende met allemaal een glaasje vast, we vroegen wat ze deden en waarom: wij zijn aan het aperitieven en klinken op de eerste avond zeiden ze.

Wij speelden met alle kindjes nog even in het bos en de tuin en toen werden wij geroepen voor het eten. Joepie, met iedereen aan de grote lange buitentafel en smullen van de zelfgemaakte chili con Carne. De grote mensen ruimden af en wij mochten nog even ravotten. Daarna zijn wij onze tanden gaan poetsen. De kindjes gingen allemaal slapen want het werd al donker. In de tent hebben wij nog beetje gebabbeld en op de achtergrond hoorden we hoe de grote mensen schapen en hooi ruilden voor stenen en erts.

De volgende ochtend was 1 van de papa’s al heel vroeg verse broodjes gaan halen. Andere mama’s en papa’s vertrokken  naar hun werk. Wij mochten uitslapen en genieten van de laatste dagen vakantie in de tuin van bink. Die dag speelden we en speelden we, binnen en buiten. Op eens  riep iemand: BINGO! Alle kindjes moesten hun oude speelgoedjes verzamelen en op een bank uitstallen. We speelden bingo en iedereen kreeg een spelletje dat de dag ervoor nog van iemand anders was.

Ineens zagen we dat weer iedereen binnensijpelde: zou het weer etenstijd zijn? Ja hoor, de BBQ werd buitengereden, het vlees uit de koelkast gehaald en al snel verspreidde zich een heerlijke geur. Iedereen ging weer aan de grote tafel. Al het vlees was op hoorde ik iemand zeggen. Na het eten was het al snel donker. Hadden we zolang aan tafel gezeten?  De grote mensen haalden hun laptop boven en samen keken we naar elkaars vakantiefoto’s. Er werden ook veel verhalen verteld vanop vakantie, sommige verhalen herkenden we, andere niet.

Tijdens het luisteren naar deze verhalen werden wij beetje moe en gingen we voor de laatste nacht naar onze tent. Terwijl de mama’s en de papa’s nog veel vertelden, luisterden en dronken vielen wij in slaap in de tuin van bink. Wachtend op de volgende dag…. Ook die dag werd heel fijn. We speelden schipper mag ik overvaren, dikke Bertha en dirigentje. Na het middageten gingen we weer terug naar huis en moest iedereen in bad.

Het was super super super cool!

Xxx De kindjes van Bink

 

Advertenties

Steen voor steen

Het duurt vermoedelijk niet meer zo heel lang voor Buren van Bink kan starten met het bouwproces. De bouwaanvraag is officieel ingediend, deze zomer keert de rust even weer en volgend jaar hopen we de eerste steen te plaatsen. Simpel, toch?

Je raadt het al, niets is minder waar. Bouwen is niet eenvoudig wat stenen op elkaar plaatsen. En toch ook weer wel. Want Buren van Bink zit helemaal niet stil te wachten op de goedkeuring van die bouwaanvraag, we “bouwen” ondertussen lekker verder.

Zo maken we werk van het kader dat we nodig hebben voor dit bouwproces. Ons werkgroepje juridisch en financieel stelt de akte voor een bouwmaatschap op, maakt verdeelsleutels en vergadert met notaris en bank. Daarnaast gaat ook de werkgroep Energie nu vollekracht vooruit, leest zich in over de mogelijheden, legt bezoekjes af bij partners en werkt discussies uit voor de groep.

Daar kan ons Bouwteam natuurlijk niet voor onderdoen! Nu het stof van de indiening bouwaanvraag is gaan liggen, zitten ze opnieuw samen met architectenbureau Teema om te evalueren en de volgende stappen te nemen. Zo gaat de groep nog verder uitwerken hoe we in de gemeenschappelijke delen willen samen zijn; spelen, koken, tuinieren,  voetbal kijken, thuiswerken, … Nog zoveel interessante thema’s om uit te diepen met zijn allen!

En wat we als team Communicatie misschien wel het liefst in de verf zetten: bouwen aan onze groep. We zoeken niet alleen nog naar 3 nieuwe Buren via onze infosessies en immo-advertenties, we maken ook de huidige groep steeds steviger. En dat kunnen we niet zonder werkgroep Stoer & Sexy, die onze agenda vult met activiteiten. Ze stelden een vakantieplanning op vol zomerse fun, en afgelopen vrijdag was het weer tijd voor een afterwork.

Spanje nam het op tegen Portugal, en we battleden onderling voor de lekkerste tapas. De creativiteit was eindeloos! Gebrek aan een barbecue? Geen nood, Buren van Bink bouwt deze wel even. We smulden en speelden, en het werd weer veel te laat…

Want als we iets kunnen, dan is het een gezellig feestje bouwen 😉

Historisch moment

Gisteren dienden we met de voltallige groep officieel de bouwaanvraag in! Een historisch moment, waar ook de pers niet op mocht ontbreken. Als je weet dat maar 1 op 10 cohousing-initiatieven zover geraakt, is dit terecht iets waar we trots op mogen zijn.

Meer glundermomentjes:

Bekijk het filmpje op RTV

Lees het artikel in de Gazet van Antwerpen

Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

 

Dag van de Buren

Op de dag van de Buren op vrijdag 25 mei moesten we niet lang aarzelen om niet met onze echte buren af te spreken -al zijn dat ook echt schatten van mensen- maar met de Buren van Bink. Het werd een potluck-maaltijd in een zonovergoten tuin en veel meer heb je na een lange werkdag niet nodig. Spelende kinderen in het gras, een aapje dat ondersteboven aan een schommel hangt, een kleuter die net ingestapt is en helemaal groggy in de wipstoel van baby-broertje lief in slaap valt, een glaasje bubbels of een frisse pint. Potluck is ook de ideale manier om met een minimale inspanning van iedereen een godemaal bij elkaar te toveren: een frisse pasta – salade, enkele luxe kazen, een viswrap, een tomatentaart… heerlijk proeven en smullen!

De dag van de Buren kwam precies op het goede moment: de werkgroepen staan immers een beetje on hold. De laatste details om de vergunning in te dienen worden op scherp gezet, de burgerlijke maatschap die nodig is om samen te bouwen staat klaar in draft om samen met het definitieve plan naar de notaris te vertrekken, de financiële werkgroep wacht op de allerlaatste vierkante meterberekeningen en heeft daarvoor het definitieve plan nodig, … enkel communicatie draait op volle toeren want we zoeken nog drie definitieve bewoners voor de drie laatste units. Bij de twee kandidaten die nu meedraaien hebben we alvast een goed gevoel, en voor de laatste unit zoeken we nog liefst een dynamische jong- of oudgepensioneerde(n) om onze groep te vervolledigen. Iedere nieuwe kandidaat is spannend: wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen? We lijken wel een soort cohousing-Jambers 😉

Hopelijk vinden wij snel nog een laatste kandidaat bewoner – of nog beter: hopelijk worden we snel gevonden. Pas dan is de ‘dag van de Buren’ helemaal compleet.

We zijn er (bijna) klaar voor

Een cohousing-project uit de grond stampen vergelijk ik wel eens met een baby op de wereld zetten. Je bent enthousiast, je hebt je goed geïnformeerd, je hebt aan alles gedacht en je kan niet wachten tot het zover is. Kortom, je bent er KLAAR voor. Dacht je.

Niemand kan je vooraf vertellen hoe je dit zult ervaren. Je krijgt tonnen vol goede raad of net ontradingen, men draait eens met zijn ogen als je vertelt over jouw keuzes, en misschien hoor je wel eens het bekende “het is maar een fase”. En de slapeloze nachten, het gepieker…

Zowat elke ouder weet nu wat ik bedoel 😉 Maar  ik kan jullie geruststellen, het cliché klopt: het is het allemaal waard. Een tijdje later neem je die foto’s nog eens vast, en je herinnert je enkel nog hoe hard je toen hebt gelachen en hoe trots je was. Je vergeet als het ware de onbelangrijke zaken. Je laat een klein traantje, en bedenkt dat we verdorie toch al ver staan. We waren er wel klaar voor!

Dus als het even lastig is, onthoudt goed:

 

– Het is een fase –

 

 – Blijf kalm en vergader geniet –

 

Dit namen we op weekend in De Dielis in Hamont graag heel letterlijk. Zet een groep gelijkgezinde bewuste gezinnen samen in één huis, en alles loopt op rolletjes. Ook zonder voorafgaande takenverdeling werd werk en ontspanning in alle spontaniteit opgenomen. We hebben genoten.

Uiteraard is dit ook dé moment om onze werkgroep Smooth & Sexy in de kijker te zetten. Een minutieuze uitwerking van menu, kamerverdeling en activiteiten maken ze zonder te verpinken, maar de kers op de taart was de geweldige quiz op zaterdagavond. Zie ze blinken daar bij het scorebord.

Ik weet nog heel goed hoe hard ik toen gelachen heb. En hoe trots ik was op ons. 

Ik ben zelfs even vergeten welke groep er toen gewonnen is…

Curieuzeneus

Alle Buren van Bink wonen op dit moment in of nabij het centrum van Turnhout. Onze dagelijkse verplaatsingen naar winkels, school, cultuur en sport doen we graag met de fiets of te voet. Dit spaart niet alleen tijd, maar is ook gezond: je bent zelf in beweging én zorgt voor minder luchtvervuiling in de stad. Langere afstanden (bijvoorbeeld naar het werk) doen we met het openbaar vervoer (trein, bus) of met de auto. We proberen hier rationeel mee om te gaan: het juiste vervoersmiddel op het juiste moment.

Bij het zoeken van een geschikte locatie voor ons cohousingproject was de ligging ten opzichte van het centrum erg belangrijk. Maximaal wilden we 10 minuten fietsen tot het centrum. De zoekzone blijft dan vrij beperkt: liefst binnen de ring – desnoods net er buiten. Onze locatie in de Fleerackerstraat ligt aan de rand van de stad, maar toch ruim binnen de zoekzone. Het station ligt op ongeveer 5 minuten fietsen – de winkels aan Nieuwe Kaai kan je zelfs te voet bereiken. Door samen te wonen wordt het ook makkelijk om een gemeenschappelijk wagenpark uit te bouwen. Door auto’s te delen, ga je bewuster om met het gebruik, en kan je makkelijker investeren in schonere wagens (bv elektrisch). Hierdoor zullen we alleszins blijven bijdragen aan het verminderen van luchtverontreiniging door autoverkeer. Bovendien spaar je parkeerruimte uit, waardoor er minder verharding moet voorzien worden en er meer groen kan behouden blijven.

Toen de Vlaamse Milieumaatschappij een oproep deed om deel te nemen aan een project om de luchtkwaliteit te meten, waren we dus zeker geïnteresseerd. We zijn natuurlijk benieuwd naar de bestaande luchtkwaliteit in Turnhout, en zeker op onze toekomstige woonlocatie, maar willen ook blijvend bijdragen aan het verzekeren van een gezonde woonomgeving. We zijn dus niet alleen curieuzeneuzen, we zijn ook bewust bezig met ons verplaatsingen en een rationele keuze van vervoer.

Een zonnige late Paasbrunch

Deze zondag was het nog eens tijd voor een activiteit van werkgroep Smooth, Sexy en Stoer 🙂 Na het vele vergaderen rond juridische vormen, financiële verdeelsleutels, bouwplannen en communicatie is het altijd extra fijn om samen te koken, te babbelen, in de zon te zitten en een beetje zot te doen.

En dat zot doen, kon deze keer wel tellen. Samen moesten we op een uur 40 opdrachten doen: van 100 toeren rond het huis lopen, 150 sit-ups, ramen zemen, met zes op een stoel zitten, een stuk zeep opwassen, puzzelen, muur zitten, portretten tekenen tot de brunch voorbereiden; eitjes koken, spek bakken, koffie zetten en aperitief uitschenken…

Na het intensieve uurtje samenwerken, konden we genieten van een heerlijke brunch en dromen van wat er komt.

Hopelijk kunnen de laatste drie gezinnen goed ramen zemen en spijkers in een fles bengelen, want die opdrachten waren niet echt geslaagd 😉

Schrijf je nu in voor onze Samenhuizendag!

Op 19 en 20 mei organiseren we naar aanleiding van de Samenhuizendag in Vlaanderen een infomoment voor nieuwe kandidaten om ons project te leren kennen. Op dit moment is de groep immers nog op zoek naar toekomstige buren voor 3 vrije units!

Tijdens de vier infomomenten op onze site willen we jullie graag laten kennismaken met de mensen achter Buren van Bink, het verloop van het traject tijdens de voorbije jaren en het punt waar wij nu staan. We nemen eveneens een kijkje op onze site waar alles gerealiseerd zal worden, en duiken ook eens in de plannen die onze architect Teema heeft getekend.
Kijk zeker al eens rond op onze website, en lees alvast na wat het “DNA” van ons project is in de Charter 20170412

Praktisch

U kan enkel nog inschrijven voor de sessie op zondag om 10u.

Schrijf je hier in:

 

Laatste rechte lijn richting definitief plan

Vorige week gingen enkele Buren van Bink rond in de straat met de plannen.

Na maanden hard werk door Teema architecten, zitten we immers in de laatste rechte lijn naar de vergunning en het was voor ons belangrijk om bezorgdheden naar inplanting op de site nog mee te kunnen nemen. Vooral het werfverkeer en de overlast van een grote bouwwerf maakte de buren ongerust. Ook de vrees dat er te veel groen zou verdwijnen moesten we aan de hand van de plannen en de groendaken kaderen.

Teema architecten deed tot nu toe fantastisch werk met de groep en met iedere individuele unit. Met een balans tussen privacy en gemeenschappelijk wonen. Het resultaat zijn units op maat van ieders wens en manier van leven. In plaats van te vragen wat voor keuken je wilde vroegen Paul, Sien en Siemen ons: hoe wil je koken? In plaats van te vragen hoe de woonkamer er moet uitzien vroegen ze: hoe leef je? En die benadering zorgt nu voor 14 schitterende units en een gemeenschappelijk paviljoen in een moderne en verrassende architectuur.

Op ons weekend van Bink in maart bekeken we elkaars plannen in detail en waren we elkaars kritische vriend.

Wie de laatste drie units (een kleine en een ruime seniorenunit en een belle-etagewoning voor een gezin) zullen worden is spannend. Na het ontwerpproces begint de zoektocht naar deze laatste drie bewoners – mensen die de visie in het charter delen en die energie krijgen van samen ondernemen, samen leven, samen dromen.

Want onze vraag is niet: hoe wil je dat je huis eruit ziet? Onze vraag is: hoe wil je leven?

Veel warmte

Gisteren kreeg Buren van Bink bezoek van strijkorkest De Turnhoutse Snaar. Ik speel zelf in het orkest en vond het dan ook leuk toen meteen na de oproep om te bieden op huiskamerconcerten alle Buren van Bink, Vrienden van Bink geld verzamelden om een bod te doen op een van de concerten.

Toen ik gisteren samen met de rest van het orkest aankwam in het paviljoen was de figuurlijke warmte prachtig: veel vrienden, familie van Buren van Bink en ook enkele buren uit de straat hadden zich verzameld rond een gezellige kerstboom, rond de Bar van Bink en rond de sfeervolle muziek die we brachten. Goed voor een recordbedrag van 585€ ten voordele van jeugdhuis Akira! Enkel mogelijk dank zij die heerlijke warmte van een cohousingproject.

Toen na afloop een van de dames uit het publiek ook nog even kwam zeggen dat ze genoten had en dat ze gevoeld had dat er enkele mama’s heel dichtbij waren tijdens het concert, voelde ik de warmte die ik in het cohousingproject al zo vaak ben tegengekomen. Een van de mama’s waar ze het over had is de mijne – ook wel de oma van Bink genoemd – en vorig jaar in deze periode overleden. Een mama die ik in deze periode inderdaad erg mis. Maar in elk kerstconcertje zal ze er voortaan bij zijn.

Dank je lieve buren om dit huiskamerconcert te organiseren! Jullie zijn toppers!